Saturday, June 2, 2012

SURAT LAYANG U C TUA TERSAYANG

kepada c tua…
aku nak cakap yang firstly dulu aku respect la kat ko….tapi setelah bnyak taik yang ko baling dalm kawasan pelindungan ni… aku dah naik meluat , menyampah , muak n nak terberak taik hijau tgk muke ko…bukan takat tengok muke jer…bak kate semua fasal c tua 2 aku nak muntah n ect. Ko dah sibuk jadi PENJAJA yang menjaja fasal kisah tempat ko belindung. U pngetahuan anda c tua….ko masuk pon aku x pleasure sangat pon…dari sem lepas dah aku fedup ngan anda c tua….Orang mgkin pndang ktorng jahat n macm2 bnd negative…aku xkisah pon sbbnye aku mmg xbaik sangat mcm c tua 2…Orang lain yang dok dngar cerita c tua xpayah nak perli2 n cari fasal ngan aku….aku ni kira ade hormat n budi bcara lagi… klo dah kuang ajar pendengar n c tua melebih2 maka aku pon xjamin kekurang ajaran aku boleh dibendung…

kepada c tua
awak 2 mmg dah bnyak umurnyer…akal 2 biar la sepanjang n sebnyak umur…xpayah nak jadi dram queen sangat….dok buat cerita macm ko 2 mangsa…aku rase c tua itu kurang sedar akibat makan2 ubat kurus …orang dok pndng kitorng busuk pastu orang lain dok cian kat ko….malu la skit…dok jaja cerita..klo brani cakap lah depan2…orang lain xtau pon ko buat ape kat kawasan pelindungan ni..kiterorang jer yang tau…klo ko 2 mmg baik sangat aku xkisahla….depan kiteorang ko pijak kulat pon xpenyek..blakang kiteorang ko bnyak mulut plak…dok cerite macam2….mmg muke bertalam2 betoi…kiteorang ni kira ok lagi la…xsebaik ko yang dok mejaja cerita bukan2 pasal situasi dalam kawsan pelindungan ni….kisah keburukan ko n kebusukan ko 2 kiteorang cerite n luahkan sesame kiteorang jer..xminat nak bawak bende ni keluar..lagi pon ko sekadar c tua yang biasa..bukan sape2 pon….Cuma sekadar c tua di kawasan pelindungan nombor 17 di selatan tanah air jer….

Kepada c tua….
Tndakan ko memohon asrama n merayu 2 merupakn best news ever sepanjang sem ni…dah xsabar nak tggu mase nye…red carpet will be provided klo ko nak….dah xlarat nak menghadapi semua yang berkaitan ko..,nak menyampah..dari tgk muke ko sampai dengar suara ko mengilai….ape2 pon terima kasih yang teramat kerana sudi angkat kaki dari sini…semoga bahagia…n semoga boleh masuk dengan housemate baru…dengan peragai terpuji ko tu..no wander la semua pon ko xboleh masok…ikut kepala ko jer…

Kepada mangsa2 c tua..
Kepada mangsa2 c tua tu yang terdiri daripada pelagai jenis jantina..xpayahla buat laporan ke ape…aku nak korang rase n berada di kawasan tersebut jer….biar ko experience sendri ape yang kiteorang rase….ko dok dengar je setiap butir die ckap…telan sebijik2…termakan dengar ‘’kelunakan’’ ….’’kecantikan’’…..’’kecomelan’’..biar buruk luar…asal cantik dalam…dengar dua2 belah pihak baru but decision nak kutuk sape….bukak skit mate 2….

Wednesday, February 8, 2012

MENGAPA..& KENAPA..?

MENGAPA ???
Semua orang tanyer soalan yang sama bertubi-tubi seakan mendesak, sedangkan itu semua kerja dan takdir dari tuhan. Rezeki yang bakal diperolehi tetap akan diperolehi andai telah tiba masenya. Xperlu dipersoal takdir sebab itu semua kerja tuhan. Kiter sebagai manusia hanyer mampu merancang tapi ingatla itu semua ketentuan ALLAH.

MENGAPA???
 Perlu menzahirkan rase “TIDAK SABAR” andai kate diri sendiri mampu memberi. Fahamilah keadaan dan situasi mereka yang belum kukuh pada asasnyer. Mampukah kiter tanggung segala yang bakal terjadi setelah  mereka penuhi “KETIDAK SABARAN” kiter. Sanggupkah kiter dipersalahkan andai kate kiter adalah puncanyer. Mereka sendiri  saling memahami tetapi sanggupkah kiter mejadi faktor kepada perselisihan antara mereka.

MENGAPA???
Tidak mahu memahami keadaan mereka sedangkan mereka penat memahami kiter. Tahukah kiter bahawa betapa sukarnya menjalani kehidupan sepanjang tenpoh memenuhi ” KEHENDAK” kiter.Wajarkah die memenuhi kehendak kiter dan memperjudikan nasib die sendiri. 

Tuesday, February 7, 2012

SALAM...

I'M TOTALLY L....  EXACTLY D... AND FOR SURE S...

video

Saturday, November 26, 2011

Masalah dalam asrama

salam n selamat malam...

s.t.d.p...(nak poyo jugak mcam adik oh yeah..)

masalah memg belambak dalm dunia ni...xpanah xde masalah...bnd yang mudah pon boleh ade masalah...contoh mudah...sape kate makan senang...aku rase nak mkan susah..sbb klo dah memg masak ayo pon xreti...mmg susahla nak mkan...tolak beli kat kedai@ suruh orang lain masakkan... even nak korek hidong pon boleh jadi masalh...mane tak jadi masalah..klo dah lubang hidong beso lubang jarum..tgan ko segedang gajah ( metafora ).....

untuk kurangkan meraban..aku nak list downkan masalah2 aku kat kolej kediaman....

1) TANDAS (a.k.a shower) TERSUMBAT...

bab shower tersumbat ni memg lumrah la kot....HOSTEL DAH JADI RUMAH KE-2 AKU SEJAK AKU UMUR 16 TAHUN...dari dulu lagi...zaman aku muda2 remaja...tandas memg slalu tersumbat..blom pernah dalam sejarah aku duduk kat asrama yang xpernah tersumbat....paling terok mase aku kat teknik...perhh...dapat plak shower yang berderet ke blakang pastu lubng air ade 1...baik punya letak kat shower pertama..ko bayang skit ape perasaan orang yang dok kat shower first2...kene plak orang yang mandi jenis orang yang suka bagi merah n kuning...mujor hijau xde....sengaja kex xtau la....baik punya mengalir....teruja tgk half lampu trafik mengalir...cantik punyer warna...jamban pergi tarak boleh ka...apasal kasi situ juga buang...air bersih jugak mandi..tapi air kotor juga kena...

masok U pon dah 2 kali shower sumbat...pening2...tah pe khazanah dat dalam lubang 2 pon aku xtau ler...tapi aku rase bnyak mahkota2 seorang wanita....haha...asal plak mahkota...? sbb rambut gugur ler makcik oi....dok syampu sekali...segenggam jujuq...klo kumpol rambut 2...leh jahit baju sejok kot....dah la rambut gugur pastu ade plak yang gatai2 tangan g buka penapis lubang 2...adoi hai...ce le pikio skit...bnde 2 u tapis bendasing..yang g bukak buat ape...klo xse sbb asal la bnd 2 dicipta...bnyak gunenye bnd 2....nak tapis kaki ko dari terjeluih pon boleh...klo dah rambut bnyak...buang le pkai bnde lain...xpayah pkai tangan...

2)tandas kotor

ni satu lagi masalah klo dok kat asrama ni...tapi kali ni memang terok....aku dah rase mcm guna tandas awan kat bus stop y xde bus berhenti....bayo yuran asrama kemain mahal...macam dahlam tandas ade jakuzi+sauna+mandi wap+tempat rebus telor....bukan nak salahkan m.cik2...tapi aku rase memg salah pon...pakai baju koperat...tapi kje xkoperat pon...dahla m.cik xcuci...barang u mencuci pon xde....sem ni paling terok la tandasnye....mase kat poli dulu...tandas wangi giler...xpernah pon busuk n "hanchen"...m.cik2 kat poli 2 lagi tero kn kje...lagi tua dari m.cik2 kat sini..hari2 sape bolk 3 tingkat....2 hari sekali basoh tandas..pakai sabun yer...siap guna beros lagi...lagi bnyak jumlah shower n jambannyer dari kat U ni..wangi jer...xpernah pon busuk mcm kat sini...yang aku pelik n ajaibnyer...m.cik kat sni buat kje yang xdatangkan faedah....contoh..

A)MOP LANTAI SIMEN...

motif nye aku pon xtau...die mop simen 2 padahal simen 2 xkotor mane pon banding tandas...dok mop2..pastu dah orang lain jalan...die berhenti pastu mop balik..sumpah xpaham...

b)dok bersih sawang..

aku tau ler nak buang sawang bg dinding nampak cantik tanpa ade habuk tergantong....tapi m.cik...bnde 2 xkotor mane...xde kluokan bau hanchen...warne kunin...aku pon xpaham jadual mencuci dpe ni...klo ade berus jamban aku sanggop basohkan...dahle bnd nak basoh nyer xde...m.cik plak xnak basoh...nak mogok ker...nak merajok ker..kabo ler dulu..usoh ler biokan daki kat lantey jamban 2 tebal mcam mekap artis....ubah sikap yer m.cik..klo idok..tinggaal aje bnd2..bio awok myuci nyer...ate udah payah bebeno..yo awok nyental lantey 2..tolong yer m.cik...saye tau m.cik penat..tapi bnd 2 kan mest ade jadual...xusah ler hari2 mop lantai depan bilik...kami bukan balik dari selut tanah..

dobi..

masalah ni dah 2x kne kat aku sem ni sahaje...aku de la 4-5 kali guna mesin basoh kat asrama ni...mesin ok..baik punyer...siap bunyi mcm nak pggil orang kat BPMALL lgi...tapi masalhanyer skang nie...wanita2 atau adik/akak yang kekurangan adap n sopan...memotong barisan kain aku...aku tauler xjadi masalah beso pon..xde kn saman pon..tapi asal biadap sangat..ko buta ker ape raga aku kat bawah..ke ko nak aku letak lampu kelip2 kate jagn memotong...ko kat tadika ker kat pra-tadika...suka hati ko jer nak potong2 kan..klo yer pon ko ade igawan ngeri dipotong barisan...xpayah nak balas dendam yer...cube ko bayang klo aku kluokan bju ko yang dah basah kuyup 2..letak kat raga ko..atas perbuatn memotong....klo nak cepat siap..aku cadangkan ko gantong yer baju yang dah pkai 2 kat ampaian...pastu esok lusa amik sambil menjerit..


                                "HAAA...KERING PON BAJU AKU... "

ORANG LAIN PON BAYAR JGAK KEMUDAHAN KAT ASRAMA..KO BAYOR LEBIH KER YANG SESUKA HATI MOTONG TURN ORANG...BRAPE BAYORNYE..LAIN KALI BAWAK MESIN BASOH SENDIRI..LETAK DALAM BILIK..HUJUNG KATIL..TENGAH ANTAR MEJA STUDY DENGAN KATIL....klo xmuat..ko bukak sgala skru mesin 2...pastu letak dalam laci meja study...nak guna baru pasang skru balik...reti..?


3)modes kotor...

ni memng masalah yang wujud kat asrama ndok2 ( ngomong jowo sitik ) ajer...ape kejadah nye ko xcuci bnde alah 2...pastu boleh plak ko wat seni kreatif..tampal kat dinding jamban u jadikan wallpaper...asal xletak kat skrin laptop jer...jadikan background..kan cantik..ko tau kerx yang sebenarnye bnde 2 sebahagian dari ko...yang ko xbasoh apehal..kot yer pon terlupe...idak ler tahap nyanyok...ingat cantik ker bnde 2...klo dah xreti nak basoh..pkai yang boleh buang bahagian dalamnye...xpayah bersusah payah bersungguh2 mengental kotoran dengan tulang 4 kerat..pkai kain ler senang..xpon pkai lampin PET PET...xpon huggies ker...xpayah dok berjam2...payah bebeno..xpayah aku...

dialog :  jenab: kiah...ooo kiah...ape ko buat lame beno ni...aku nak cheret dah ni...udoh terkincit dah ni...cepat ler kiah oi....ape bende y ko buat lame2 dalam 2..pikio kan coding VHDL ker...ke projek EMT..? dah setengah jam aku nyepit kaki nie..cepat ler kiah oi...

               kiah: iyeke udoh stengah jam...lame beno yer aku dalam ni...aku tgh nyete modes aku nie...penat aku tonyoh2..xmau hilang kotoran degil nye...sabon mandi udah pakai...sabon basuh udah..ni tgh try sabon pinggan nie...nampak cam xmau hilang juge...kejap yer jenab..bg aku 5 minit...nak try pkai sabon cuci muka ni..kot2 mau hilang...mahal tau sabon cuci muke aku ni...klo xmau juge aku nak mtak skit ubat gigi ko..kot2 mau hilang...ko pkai yang tgi kalsium florida kan..bunyi hebat jer..boleh yer jenab yer...

setakat sini dulu ler entry aku..dah penat+ngatok dah...ape2 pon..klo dah dok asrama ker mane2 ker...bertimbang rase ler...same2 ler jage kpentingan bersame..jgn nak pentingkan diri..


                                                       Hamba ALLAH

Wednesday, November 23, 2011

E.S.K U.2......?

 SALAM....

situasi 1

             " fyi people banner dah siap.....but ade.....error..... "

KOMEN AKU TERHADAP PENGOMEN DIATAS.....

PERTAMA KO XPAYAH NAK ENGLISH SANGAT LA....AKU TAULA KO KOMEN KAT LAMAN SOSIAL "inggeris"...tapi ko xpayah nak poyo sangat la...ko ye pon muet ko band 6...ade aku kisah...xde nye aku nak jeles nagn ko...cume ko xpayah nak poyo sangat...menggunakan bahase asing dengan singkatan yang xsemua orang paham.....lagi satu xpayah la nak fyi sangat...yang soh ko buat kje 2 aku...xpayah nak post komen ko kat wall n bg tau semua "YOUR 'S " YANG SEOLAH2 KO BUAT KJE....TAG AJE NAME AKU MT2 LAIN...KO INGAT KO ENGLISH SANGAT....KLO AKU CAKAP "WATERPARK" KO TERNGANGA PLAK....SIAP SINDIRAN DALAM ENGLISH LAGI...DO I CARE....
KO INGAT KO AJE BOLEH ENGLISH...I ALSO CAN..BUT I XPOYO SANGAT NAK GUNAKAN DNG ORANG2 YANG XGUNAKAN NYE....KLO NAK SANGAT BERCAKAP2 N BERKOMEN2 DALAM ENGLISH...TOLONG JGN SAMPAI AKU TERdENGAR @ TERBCE .... MY ERAWAX WILL GET MELTED....sumpah aku menyampah dengar + tengok ko....serius bajet bagus...konon kl sangat la...daaaaa....



SITUASI KEDUA..

                                " XTAU LA...DIEORANG MIA..."

sekali lagi tahi telinga aku cair...bingit...klo die bace entry aku n merasekan aku dengki + busok hati + jeles dengan bahase inggeris die...lantak ko ler...ade aku kisah ke ngn tahap b.i ko....tgi mane pon b.i ko de aku xkisah...masalah nye skarang...ko agak poyo...kompem ko xsedo kan...orang yang pnah buat kje group ngan ko jer yang tau bertapa terserlahnyer kepoyoan ko 2.....tergedik sane sini...matang skit bolehx...ke ko nak aku upgrade skit kematangan ko 2....pakej u "downgrade" poyo pon boleh....ko bukannye budak yang nyonyot puting botol susu lagi...dah beso...gigi pon dah berbesi...

m.o.t.s:

poyo bio bertempat...Jgn ikot dan ajer....nyampah mak....

Wednesday, July 13, 2011

suap balik dr k.lang...

feedback....


Assalammualaikum Wahai Adik N Sahabatku Yg Tersayang….

First sekali kt nak minta maaf sgt2x kat kamu..kita ajak kamu kua tapi kamu xnak..mungkin ni salah kta gak kan coz terlalu busy..entahla kepala kt pun dah serabut..cam2 benda nak kena pikr n wat…susah nak wat preparation..kt rasa kamu nnt jgn wat yg complicated sgt..wat makan2 je la kat restoran..xde pening kpla..heheheh..kat umah t.intan 2 bnyk benda lg kt xsettle kan..xkan kt nk arapkan mak n k,long jer..kt pun mesti turun padang gak kannn…..

Kita pun nak makan n tgk wayang n jalan2 ngan kamu..kamu ingat kita xnak ke 2 sumer 2???kt lg nak g ngan kamu…lg kita suka kuar ngan kamu..mmg xdpt nak nafikan lepas ni kita dah duk jauh..kamu kat selatan n kt utara..tgu cuti sem br leh jmpa..sedihh la..kita suka kamu coz kamu pndai wat lwak bg sume ketawa..kamu baik sgt ngan kt..2 kt cyg kamu…

Kadang2 kt confuse,nape kamu suka marah kt yer…tp kita tau atikamu, kamu ttp cg kt..mrh2 pun gurau2 jer kan..hehehhe…tp satu jer permintaan yg kt arapkan…kt arap sgt bila kt dah kawen ngan cik janggut 2, kamu jgn la selalu wat muka ngan kt, kt nak jd kakak ipar yg paling kamu cyg..n kt leh jd sahabat sampai akhir hayat…kamu janji ngan kt tau…kt nak kita rapat sgt2…kakak/adik ipar vs Sahabat Sejati…mesti bestkan…hehehe…

Kt xpandai nak wat ayat kelako cam kamu waat kat blog kamu 2..kt suka bc blog kamu 2..best sgt2..angah kt arap klu kt xdpt dtg ipoh lg kt arap sgt kamu dtg umah kt..kamu cari la time yg sesuai…nnt kt tlg pujuk mama…kamu cari la ari sabtu ke ahad ke..time awie xsek…kat t.intan pun de secret recipe, wayang, mcd..boleh la yeerrr…kt arap kamu leh pertimbangkan…ye2x..


Sampai sini je la kt nak taip..xpandai nak tulis…mesti kamu boring baca kita taip ni kan…pe2x pun n yg paling penting sekali kt nak mnta maaf sgt2x kat kamu…kt tau k bnyk wat kamu sakit ati,kecil ati,t mrah kamu n cam2 la…xterhitung kira nyer…kt tau bukan time raya pun nk minta maaf kan2x..hehhehe….angah im sorry yer 4 everthing..k.lang  cyg angah sgt2x..rasa besyukur sgt2x dapat adik ipar n sahabat sejati cam angah.. ok la Wassalam..






                                                                                    Yang Merindui & Menyanyangi mu

                                                                                                Kak Lang

Tuesday, July 12, 2011

Wish list

salam n selamat malam....

aku dah lame dah nak buat tajok wish list..tapi tajok ni khas u k.lang ajer...

k.lang dah 4 hari dok umah aku..khas untuk beli barang n persiapan kahwin die...pendek kate kurang mase n bende untuk aku buat..de jer halangan untuk aku ak buat aktviti same2...antara bnde yang aku dah rancang tapi xterjadi n termakbol jgak...

1)SECRET RESIPI...

aku dah plan lame giler bende ni..sebelon cuti sem lagi...aku plan nak ke DIAMONG BAY untuk wat suprise kat k.lang..die suke makn indulgen (ejaan aku..tapi klo ko sebot  ejaan aku kat waiter de...die kompen bg bnde yang same..die xmintak ko wat sepotong ayat esei atau karangan yang berperenggan 5 pon)...aku nak g makan ber2 SAHAJE...dengan k.lang SAHAJE...

2)TENGOK WAYANG

aku dah plan punyer baik nak g wayang...aku dah dapat izin mapa lagi nak g..tapi aku xdapat g tgok jugak sbb k.lang sibok...asyik2 nagn cik janggot..aku xtau biler aku boleh g jalan2 ngan k.lang...cuti aku memg untuk kat rumah JER agaknyer...aku nak g tgk bnyak cerite ngan k.lang...antara nyer...

a)MR POPPER PENGUIN.....
b)TOLONG AWEK AKU PONTIANAK....
c)SEKALI LAGI...-K.LANG SUKA KAT MIA..TAPI AKU YAKIN K.LANG SUKA AKU LAGI..SBB MASE AKU KECIK AKU MACAM MIA...NAME PON ALA2 JER..TUKOR JER SUSUNAN..

3)WINDOWS SOPING....

aku nak g jalan2 sambil merendek..xkisah la kat mane ...janji lua kawasan mukim (kawasan pago umah jer.)..
aku memg xreti nak beli baang so kiter window soping aje yer...

4)MAKAN MCD (ayam goreng)

serious aku teringin..anak2 cacing dalam perot aku dah kn telan ngan batu belah batu betangkop dah...cian kat usus2 aku nie..klo ayam gorong kat umah aku xsuka sngat..xckop rempah ribu...lada hitam aje...kembng tekak nyah...

bnyak la lagi bnde yang aku nak buat ngan k.lang...tapi xlepas..so aku nak klasifikasikan kehadran k.lang kat umah ni khas untuk buat persiapan kahwin jer...serius aku sedih..aku baru nak jalan2 klua umah..kiranye aku kan kes ni sebagai kehadiran yang menyedihkan...tapi tq k.lang sbb sudi gelak2 ngn aku sblom tido..xlame lagi ko bkal jadi sbhgian family..so welcome yer...ko memg dah a part from this family pon...sume sayang ko..kadang2 aku kompius..ko nie tetamu ker kakak kandong aku...ko siapkan la preparation kahwin ko..aku xreti nak tolong2 nie...tolong bising bolehla...nant kiter klua yer..tapi pastikan preparation dah siap..ko datng khas untuk aku yer..aku bosan la k.lang...

nota..: k.lang bolehx sblom ko jadi suri cik janggot ..ko datng skali lagi..pastu aku nak tunaikan sume bnde2 nie...plis....dah lame kiter xkua...k.lang tolong pesan kat cik janggot spaye jaga hati kecil i ni...i sedih tau...nant kiter kua yer...JANJI...